Hamur İşlerinde Tereyağı ve Margarin Kullanmak Arasında Ne Gibi Farklar Var?

Bir tarafta yüzlerce yıldır tariflerimizde kullandığımız tereyağı, diğer yanda ekonomikliğiyle yakından tanıdığımız ve mutfaklarımızda yine uzunca yıllardır kullandığımız margarin. İkisinin arasındaki çekişmenin en yoğun olduğu yerlerin başında hamur işleri geliyor. Tereyağı kullanılan tariflerde tereyağının maliyetinin fazla olması, kokusu ya da hayvansal bazlı bir yağ çeşidi olması sebebiyle margarine yönleniyor.

Margarinin kullanıldığı tariflerde ise tereyağının daha faydalı olarak bilinmesi ve lezzetinin daha nefis olduğu düşüncesiyle tereyağı kullanılıyor. Peki ama bu iki malzemenin birbirleri arasında ne gibi farkları var?

Önce tereyağı ve margarin arasındaki farkların kısaca üzerinden geçelim. Tereyağı; temelde süt kaymağı olarak adlandırdığımız tabakanın çırpılıp, yoğunlaşması sonucunda elde edilir. Sütten elde edildiği için hayvansal bir gıdadır. Tereyağının içerisinde doymuş yağ oranı yüksektir ve A, D ve E vitaminlerini de bünyesinde bulundurur. Tereyağı, her ne kadar günümüzde marketlerden alabilsek de evde de yapılan bir ürün olma özelliği taşır.

Öteki yandan margarin evde yapılabilen bir ürün değildir. İçinde birçok bileşen bulunduğu için sanayileşmiş bir üründür ve bitkisel temellidir. Bu açıdan tereyağından ayrılır. İkisinin arasındaki temel fark da aslında burada başlıyor. Bitkisel temelli olduğu için margarin tereyağına göre daha az maliyetli ve daha ekonomik. Bu nedenle her ikisi de hamur işlerinde ve yemeklerde sık sık kullanılıyor.

Tereyağı ve margarinin en çok kullanılan hamur işlerinin başında kekler ve kurabiyeler geliyor. Keklerden bahsedelim önce. Sıvı yağ kullanarak yaptığınız kekler daha hafif olurlar, daha sünger gibi bir dokuları olur. Ancak aroma ve lezzetlerini daha az hissedersiniz. İşin içine tereyağı girdiğinde ise durum çok değişir. Daha tok kıvamlı, daha mis gibi kokan, içine giren aromaları daha yoğun hissettiğiniz ancak biraz ağır tatta bir kek elde edersiniz. Tereyağı kullanarak hazırladığınız keklerin iç dokuları tıpkı kurabiye hamuru gibi dağılabilen bir yapıya sahip olur.